Říj 242015
 

Rubus fruticosus – ostružiník křovitý (ostružiník keřovitý, ostružiník obecný) je nám všem dobře známý keř rostoucí v lesích, mýtinách i na dalších místech. Keř je robustního vzrůstu. Může dosáhnout výšky až tří metrů. Listy jsou střídavé, složené a eliptického tvaru. Květy ostružiníku jsou bílé až narůžovělé. To, co jsme na něm sbírali už jako děti, jsou plody, zvané ostružiny. Mají tmavě fialovou až černou barvu a uvnitř obsahují malé peckovičky.

Dají se jíst čerstvé, ale také se z nich dají připravovat sirupy, marmelády, šťávy, kompoty, ovocná vína nebo likéry. Kromě toho je můžeme uvařit a scedit a připravit z nich chutný a zdravý čaj.

V tradičním lidovém léčitelství se používal při průjmech, bolestech v krku, hemoroidům, zánětu močových cest a zánětech dásní. Nemělo by nás to překvapit, když víme, že plody obsahují vitamín C (který podporuje imunitu) a tanin (působí svíravě, což odůvodňuje jeho význam při průjmech a různých typech zánětů).

Hlavní rostlinnou drogou jsou ovšem listy ostružiníku. Sbírají se ještě mladé v květnu až červnu před rozkvětem. Suší se ihned po sběru při teplotách do 40 °C. Z přírodních látek obsahuje třísloviny (gallatoniny), organické kyseliny, vitamin C, flavonoidy, inosit, barviva a pektin.

Působí, díky obsahu třísloviny svíravě (adstringentně), a proto se užívá jako doplněk léčby u průjmů, pomáhá zevně zastavovat krvácení a pomáhá vyčistit žaludeční trakt od cizorodých mikroorganismů. Působí i močopudně, takže ho můžeme vzít do úvahy jako doplněk léčby infekcí močových cest (zde se hodí i adstringentní působení).

Velmi často se s ním můžeme setkat jako součástí různých čajových směsí. Pro tyto účely se listy suší až po zavadnutí trvajícím několik dní (fermentaci), kdy list ztmavne a začne příjemně vonět. Zevně se odvar z listů již tradičně doporučuje v léčitelství při ekzémech, kožních zánětech a na špatně se hojící rány.

Autor: PharmDr. Tomáš Arndt
Zdroj: http://www.celostnimedicina.cz/ostruzinik-krovity.htm#ixzz3pTE6UGcH

 Publikoval 10:04

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.